На днешното си заседание, на което се обсъждат поправките в Избирателния

...
На днешното си заседание, на което се обсъждат поправките в Избирателния
Коментари Харесай

Гласуваме изцяло с машини още на следващия вот

На днешното си съвещание, на което се обсъждат поправките в Избирателния кодекс и което продължава вече девет часа, депутатите одобриха дефинитивно да има 100% машинно гласоподаване в изборните секции с над 300 души.

Народните представители спориха по всички текстове на изборния закон. Противници на гласуваните промени бяха главно от ГЕРБ.

Окончателно бяха признати поправките, които отстраниха лимита на изборните секции в страни отвън Европейския съюз. Досега той беше 35 секции.

Разписано беше още и че съставът на ЦИК ще бъде понижен на 15 членове и ще се назначава с декрет на президентавъз основа на оферти на парламентарно показаните партии. Ще има и видеонаблюдение на броенето.

По време на дебатите, свързани с машинния избор,  Цвета Караянчева от ГЕРБ настоя да остане и хартиената бюлетина. 

„ Защо не би трябвало да има единствено машинно гласоподаване? Само да ви дам образец - на президента му трябваха близо пет минути да се ориентира по какъв начин да гласоподава на машина. Нека да има и хартиена бюлетина, с цел да може да има опция и опция тези хора да гласоподават. В дребните обитаеми места, в случай че примерно спре токът, машината може да работи на батерия не повече от два, най-много до три часа - няма да може да се гласоподава и се проваля вота “,бяха част от причините й.

Георги Свиленски от БСП обаче беше безапелационен, че машинното гласоподаване подсигурява почтен избор и се обърна към депутатите от ГЕРБ с въпрос: „ Нали ви е ясно за какво желаете хартиеното гласоподаване? Защото единствено с хартиени бюлетини можете да печелите избори. Въведат ли се машините, пристигна ли честността в секциите, ГЕРБ в никакъв случай не може да завоюва не избори, не първо място, а може би процентната преграда “.

Въпреки сериозния протест на ГЕРБ напълно ще гласуваме машинно още на идващите избори, които по всяка възможност ще са след два месеца - през юли. Депутатите одобриха и броят на секциите в чужбина да бъде безграничен.

Дълго беше обсъждано чии ползи пази тази корекция. Според Велизар Енчев от БСП мнозинството обслужва само Движение за права и свободи. „ Давате ли си сметка в действителност до какво ще докара неограниченото откриване на изборни секции в страна, в която демокрацията е непозната дума “, попита Енчев от трибуната на Народно заседание.

Мая Манолова от „ Изправи се! Мутри вън! “ заяви, че очевидно част от политическите сили се опасяват от вота на сънародниците ни зад граница.

С признати през днешния ден промени в Изборния кодекс беше написано и че съставът на ЦИК ще бъде сменен и ще се назначава с декрет на президента по предложение на парламентарните партии, а броят на изборната комисия ще бъде понижен на 15 членове.

От ГЕРБ обявиха безапелационна позиция, че с тези промени болшинството слага под въпрос легитимността на идващите избори, а от Българска социалистическа партия приканиха да спрат да манипулират обществото.

Според вносителите на предлагането от „ ИТН “ процедурата ще е изцяло транспарантна.

Председателя на парламента Ива Митева от ИТН посочи, че: „ Президентът не може да вземе решение отвън това, което му предложат парламентарно показаните партии и обединения. Той работи в изискване на изцяло обвързана подготвеност “.

Партии и обединения, които имат евродепутати, само че не са парламентарно показани няма да бъдат в състава на ЦИК - в тази ситуация отпада квотата на Вътрешна македонска революционна организация.

И още: дефинитивно беше решено, че броенето на бюлетините и попълването на изборните протоколи в секционните комисии ще се следи с камери и ще се предава онлайн. Редът и изискванията, по които ще се организира видеонаблюдението, ще се дефинира от ЦИК, а техническото обезпечаване ще бъде отговорност на Министерския съвет.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР